ASIGURARE LOCUINTA

ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTELOR

Potrivit ordonantei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, vor fi asigurate locuintele impotriva dezastrele naturale: cutremur, inundatie si alunecari de teren.

Doua tipuri de locuinta vor face subiectul asigurarii, cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratatment termic si/sau chimic (tip A) si cladirile cu peretii exteriori din lemn, piatra naturala sau orice alte materiale (nesupuse tratamentului termic si/sau chimic) (tip B).

Valoarea maxima a asigurarii este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A, respectiv 10.000 de euro pentru orice tip de locuinta de tip B.

Primele sunt de 20 de euro, respectiv 10 euro.

Proiectul de ordonanta mai prevede ca pentru cladirile cu cel putin patru apartamente, spatiile si utilitatile fiind in proprietate comuna se poate emite o polita comuna, in beneficiul asociatiei de proprietari. Daca gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie este mai mare de 80 la suta, din totalul sumelor asigurate se vor putea repara prin intermediul unei cote parte, prejudiciile inregistrate la spatiile si utilitatile comune.

Nu pot fi asigurate anexele, dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, precum si bunurile din interiorul locuintei.

In cazul in care asiguratorul refuza sa incheie polita de asigurare, acesta va primi o amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, refuzul incheierii unei asigurari obligatorii de catre persoanele fizice si juridice se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei la 500 de lei.

Nu sunt obligati sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor proprietarii care la momentul intrarii in vigoare a legii au incheiat deja polite de asigurare impotriva dezastrelor.