In cazul in care nu incheiati asigurarea obligatorie RCA

In cazul in care pentru autovehiculul detinut nu este incheiata asigurarea obligatorie RCA sau nu este mentinuta in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, se savarseste o contraventie si, prin urmare, neasiguratul este pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii - contraventie care se constata de catre personalul Politiei. Un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.

In situatia in care este provocat un accident si nu este detinuta o asigurare RCA valabila, persoana prejudiciata este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la proprietarul neasigurat (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepand din 2005, apeland la "Fondul de Protectie a Victimelor Strazii" (care are dreptul sa recupereze despagubirea platita tertului care a fost pagubit).

Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca au fost achitate primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti in permanenta asupra dumneavoastra pentru ca pot fi solicitate de autoritatile competente.
Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor inmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza aici.